söndag 27 januari 2013

Medea och Jason - Ett mytologisk dilemma

Nu var det dags att återigen återgå till bloggandet. För en gångs skull är jag faktiskt inte försenad med det nya inlägget (jag har 11 timmar på mig att skriva klart). Under våra svenskalektioner har vi arbetat kring antikens grekland, och därför bygger veckans bloggfråga på myten om Medea och Jason. Vecka 4:as bloggfråga lyder "I veckans blogginlägg ska du resonera kort kring ditt bästa argument för Medea eller Jason (vem du nu valde), förklara varför din person har mest rätt/minst fel, och i detta resonemang också få in ett citat från textutdraget som stödjer ditt resonemang."


Enligt min åsikt är det Medea som har minst fel. Hon förrådde sin familj och alla sina vänner, övergav allt hon ägde, för Jasons skull. Han återgäldar förtoendet med att vända henne ryggen och i stället äkta en konungadotter. Medea blir (förstås) förbannad på Jason för det. Jag skulle inte säga att Medea sedan handlar rätt, men om vi betänker vilken situation hon befinner sig i så är hennes handlingssätt åtminstone mer förståeligt. Utan vänner eller något av värde i ett helt främmande land. När Jason accepterade hennes hjälp och hennes hand, så accepterade han också ett väldigt ansvar, nämligen att det var hans plikt att se till att hon mådde bra och levde lycklig. Men i stället för att uppfylla sin plikt äktar i stället Jason en förmögen prinsessa.  Utöver det kan man betänka att om det inte varit för Medeas hjälp så hade Jason aldrig lyckats stjäla det gyllene skinnet, vilket sedan fick honom att bli så känd att en kung ber honom att gifta sig med hans dotter.
Jason förtjänar helt och fullt Medeas ilska, även om medea sedan handlar fel genom att ta hämnd på Jason genom att döda hans gemål.

/Vidar Ekström

1 kommentar:

  1. Ja, jag håller helt med dig om man lätt kan förstå Medea - även om man inte kan försvara hennes agerande...

    SvaraRadera