söndag 30 september 2012

Den ovillige fundamentalisten - är gräset är alltid grönare på andra sidan?

Blogginlägget för vecka 39 handlar om boken "den ovillige fundamentalisten", som är skriven av Mohsin Hamid. Boken handlar kortfattat om pakistaniern Changez, som åker till USA för att studera. Han går ut universitetet med toppbetyg. Han träffar en tjej och får ett välbetalt jobb på en firma som värderar värdet på andra företag. Men när 9/11 dåden inträffar vänds hela hans värld upp och ned. själva boken är skriven ur Changez synvinkel, eftersom att det är Changez själv som, parallellt med bokens handling, sitter på ett fik i Pakistan och berättar sin livshistoria för en amerikan.

Under lektionen då vi talade om den här bokens mönster, var den enligt mig mest intressanta teorin att alla personer i boken skulle ha en dold innebörd. Changez skulle betyda changes, som är engelska för förändringar, Erika (tjejen som Changez är kär i, och som sedan försvinner, och troligen tar självmord) skulle vara en förkortning av Amerika. Alla namnen skulle med andra ord vara symboler för något. Amerika klamrar sig fast vid sin för längesedan gångna storhet. Och Changez skulle kunna motsvara 9/11 som är den stora vändpunkten i boken.

Några andra teorier som kom upp var att Changez alltid törstade efter det som han inte hade. När han var i Pakistan ville han till USA och skaffa ett jobb och få en utbildning. När han väl hade ett jobb och en utbildning så ville han tillbaks till Pakistan.

Och den mest förekommande frågan, som det även förekom mest spekulerande kring var frågan om Changez i slutet av boken blev mördad av amerikanen som han berättade sin livshistoria för. Tråkigt nog så finns det inget egentligt svar på den frågan, så jag skulle vilja referera till mitt titelförslag på teater "utan titel". mitt titelförslag där var "valfri titel . och i den här boken skulle jag vilja säga att ett passande slut skulle vara ett valfritt slut, där läsaren skapar sin egen tolkning.

/Vidar Ekström

1 kommentar:

  1. Visst är det spännande med namnvalen - och tankarna kring dem! Namn är ju ofta betydelsefulla nycklar i berättelser...

    "Utan titel", mer gångbart än man kanske tänker första gången man möter företeelsen? :)

    SvaraRadera